Saturday, July 17, 2010

လက္ေတြ႔ လြယ္ကူ ကိတ္မုန္႔ အျမန္ဖုတ္နည္း

မီးဖိုတြင္ မီးၾကိဳတင္ေမႊးထားပါ။ နီးစပ္ရာ မုန္႔ဆိုင္မွ အေနေတာ္ ကိတ္မုန္႔တစ္လံုး ဝယ္ပါ။ ၎ကိတ္မုန္႔ကို မီးဖိုေပၚ တင္လိုက္ပါ။ မိမိစိတ္ႀကိဳက္အေနထား ရေသာ္ (ဝါ) ေညွာ္နံ႕နံ၍ ေဘးအိမ္မ်ား ကန္႔ကြက္ေသာ္ ဖိုမွ ျပန္ခ်ပါ။ လက္ေတြ႔ လြယ္ကူ ကိတ္မုန္႔ အျမန္ဖုတ္နည္း ျဖစ္ပါသည္.... :P :D

ကိတ္မုန္႔ဖုတ္နည္း လိုက္ေမးေနတာ ဘယ္သူ မေျပာၾကဘူး...။ အဲတာနဲ႔ ေခါင္းထဲ႐ွိတဲ့ အတိုင္း စိတ္ကူးထဲက ဖုတ္ၾကည့္လိုက္တာ...ေျငာ္တယ္ေနာ္းးးး သိရင္ ကူညီပါဦး :)

~~~~~~~~

မသိေမး မစင္ေဆးတဲ့။ တယ္မွန္တာပဲ...။ အခုေတာ့ နည္းရလာပီေလ...။
ကိတ္မုန္႔ ဖုတ္နည္း တကယ္သိခ်င္ရင္ ေအာက္က ရီပလိုင္းေလးေတြ ဖတ္ၾကည့္ေနာ္း

#1 reply ကိတ္မုန္႔ အလြယ္လုပ္နည္း By Rosemary- Show quoted text -

လိုအပ္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ဥ                                                   - ၃ လံုး

ေရ                                                        - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၄ လံုး (ေရ၄ လံုးက နမူနာေျပာတာပါ။ ေရကေတာ့ ကိတ္မုန္႔ အဆင္သင့္ အမႈန္႔အထုတ္မွာပါတဲ့ အညႊန္းအတိုင္းသံုးရမွာပါ)

ကိတ္မုန္႔လုပ္ရန္ အဆင္သင့္အမႈန္႔                 - ၁ ဗူး (ႏွစ္သက္ရာ အရသာကို city mart မွာ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ Instant cake mix လို႔ ေရးထားပါတယ္။)

ေထာပတ္အဆီ (သို႔) ဆီ                                    - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၃ ပံု ၁ပံု

ကိတ္မုန္႔တြင္း ထည့္လို႔ကထည့္ရန္ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ေက်ာက္ဖ႐ံုယို သီဟိုဠ္ေစ့ စသည္ အနည္းငယ္။

……………

ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္

၁. ကိတ္မုန္႔လုပ္မည့္ အမည္မ်ား ထည့္ေမႊရန္ ဇလံု သို႔မဟုတ္ ပန္းကန္လံုး ၾကီးၾကီးထဲကို ကိတ္မုန္႔လုပ္တဲ့ အမႈန္႔ ထည့္ပါ။

၂. ၾကက္ဥ သံုးလံုးကို သမေအာင္ေမႊျပီး အမႈန္႔ထဲကို ေရာထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ၾကက္ဥမ်ား သမလာရင္ ေထာပတ္ (သို႔) ဆီကို ထည့္ျပီး နာနာေမႊရပါမယ္။

၃. ၾကက္ဥနဲ႔ ေထာပတ္ ေမႊထားတာထဲမွာ အမႈန္႔ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းစီထည့္ျပီး ေမႊရပါမယ္။ ကိတ္မုန္႔လုပ္တာမွာ သံုးတဲ့ ေမႊတဲ့စက္ရွိရင္ စက္နဲ႔ေမႊပါ။ မရွိရင္ေတာ့ လက္နဲ႔ပဲ ေသခ်ာနယ္ရပါမယ္။

၄.ေရကိုလည္း နည္းနည္းခ်င္းထည့္ေမႊပါ။

(အဲ့လို ေမႊတဲ့အခါ အမႈန္႔ေတြကို အကုန္ သမျပီး အႏွစ္ေတြျဖစ္ေအာင္ ေမႊရပါမယ္။ အမႈန္႔ေတြမွာေလခိုျပီး အလံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္တာေတြကို ေပ်ာက္တဲ့အထိ ေမႊရပါမယ္။)

၅. အကုန္ သမ သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ကိတ္မုန္႔ဖုတ္မယ့္ ပံုစံခြက္ကို ဆီ ဒါမွ မဟုတ္ ေထာပတ္နဲ႔ သုတ္ရပါမယ္။ အဲ့ဒီထဲကို အေစာက ေရာေမႊထားတဲ့ ကိတ္မုန္႔အႏွစ္ေတြကို ထည့္ပါ။ မ်က္ႏွာျပင္ကို ညီညီညာညာေလး ျပဳျပင္ျပီးရင္ ကိုယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ စပ်စ္သီးေျခာက္ စတာေတြကို အေပၚကေန ျဖဴးလို႔ရပါတယ္။ Fruit cake လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ စပ်စ္သီးေျခာက္ စတာေတြကို တခါတည္း ထည့္နယ္ပါတယ္။

၆. မုန္႔ဖုတ္ဖို (oven) ကို အရင္ ၾကိဳျပီး အပူေပးရပါမယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ကိတ္မုန္႔ႏွစ္ထည့္ထားတဲ့ ပံုစံခြက္ကို ထည့္ျပီး အပူခ်ိန္ ၃၅၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္နဲ႔ ၂၅ မိနစ္ကေန မိနစ္ ၃၀ အထိ ထည့္ဖုတ္ရပါတယ္။

၇. မုန္႔က်က္ေလာက္ျပီဆိုရင္ အလယ္တည့္တည့္ကေန တူေလးတေခ်ာင္းနဲ႔ သာသာထိုးၾကည့္ပါ။ အကယ္လို႔ တူအဖ်ားမွာ မုန္႔ႏွစ္အစိမ္းေတြ ကပ္ပါလာေနေသးရင္ေတာ့ oven ထဲ ၃ မိနစ္ေလာက္ထပ္ထည့္ဖုတ္ဖို႔ လိုပါလိမ့္မယ္။ တူကို ဆြဲထုတ္လိုက္တဲ့အခါ တူအဖ်ားမွာ ဘာမွ ကပ္မပါလာေတာ့ဘူးဆိုရင္ေတာ့ ကိတ္မုန္႔ရပါျပီ။ သူ႔ကို ၁၀ မိနစ္ေလာက္ အေအးခံ ထားလိုက္ပါ။

ပံုစံခြက္ထဲက ထုတ္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ကိတ္မုန္႔အေပၚမွာ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ cream, icing ေတြနဲ႔ အလွအပဆင္ျပီး စားလို႔ရပါျပီ။

City Mart မွာ ၀ယ္လို႔ရတဲ့ ကိတ္မုန္႔ အဆင္သင့္လုပ္စရာ အမႈန္႔ Instant cake mix ေတြမွာပါတဲ့ instruction ေတြအတိုင္းလဲ လုိက္လုပ္လို႔ရပါတယ္။

…………………………..

Sponge cake လုပ္နည္း

(ဒါကေတာ့ အေျခခံ အက်ဆံုးနဲ႔ အလြယ္ဆံုး ကိတ္မုန္႔လုပ္နည္းပါပဲ။ Sponge cake ဆိုတာကေတာ့ စားရတာ ခပ္ပြပြ နဲ႔ပါ)

လိုအပ္ပစၥည္း

ေထာပတ္အဆီ                 - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၃ ပံု ၁ပံု

ၾကက္ဥ                           - ၂ လံုး

သၾကား                          - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ ၃ ဇြန္းခန္႔ (သၾကားက ျဖဴေဖြးေဖြး အမႈန္႔ ညက္ညက္ကေလးေတြကို သံုးရပါမယ္။ အခ်ိဳၾကိဳက္ရင္ ၾကိဳက္သလို လိုတိုးပိုေလွ်ာ့လုပ္လို႔ ရပါတယ္။)

ဂ်ံဳမႈန္႔                             - ၁ ေပါင္ခြဲ

ေျပာင္းဖူးမႈန္႔                    - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္ (ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကေတာ့ မလြယ္ကူရင္ မထည့္လည္း ရပါတယ္)

ေဆာ္ဒါမႈန္႔ (baking powder)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ေရ                                  - လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္ တ၀က္ခန္႔

ေခ်ာကလက္ ကိတ္လုပ္ခ်င္တာဆိုရင္ေတာ့ Coco အမႈန္႔ကို မိမိအလိုရွိတဲ့ ထည့္လို႔ရပါတယ္။ အုန္းသီးမႈန္႔၊ စေတာ္ဘယ္ရီ အရသာမႈန္႔ေတြလည္း သင့္သလို ေရာထည့္လို႔ရပါတယ္။

……………….

ျပဳလုပ္နည္း

၁. ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔နဲ႔ ေဆာ္ဒါမႈန္႔ တို႔ကို ပန္းကန္လံုးၾကီး တခုထဲမွာ ေရမပါပဲ သမေအာင္ အရင္ေမႊထားပါ။

၂. အျခားပန္းကန္လံုးၾကီး တခုထဲမွာ ေထာပတ္နဲ႔ သၾကားမႈန္႔ကို သမေအာင္နာနာေမႊပါ။ cream ပံုစံျဖစ္လာရင္ ၾကက္ဥ ၂ လံုးကို ေဖာက္ထည့္ျပီး ထပ္ေမႊပါ။

၃. ေထာပတ္၊ သၾကားနဲ႔ ၾကက္ဥ အႏွစ္ေတြထဲကို ေရာေမႊထားတဲ့ ဂ်ံဳမႈန္႔ေတြကို နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ဒီလို နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ျပီး ေမႊတာဟာ ဂ်ံဳမႈန္႔ေတြ မသမပဲ အလံုးအခဲေတြ ျဖစ္တာကို သက္သာေစပါတယ္။ ေရကိုလည္း နည္းနည္းခ်င္း ထည့္ေမႊပါ။

၄. ဂ်ံဳမႈန္႔ေတြ အကုန္ ထည့္ေမႊျပီးသြားျပီ၊ အားလံုး သမသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ေထာပတ္သုတ္ထားတဲ့ ပံုစံခြက္ထဲကို ထည့္ျပီး oven ထဲကို ထည့္လို႔ရပါျပီ။ အပူခ်ိန္ ၁၉၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္မွာ မိနစ္ ၂၀ ကေန ၂၅ မိနစ္အထိ ထည့္ဖုတ္ရပါတယ္။

ကိတ္မုန္႔ဖုတ္ေနတုန္းမွာ oven တံခါးကို ခနခန ဖြင့္မၾကည့္ဖို႔ လိုပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ကိတ္မုန္႔ ေကာင္းေကာင္းက်က္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကိတ္မုန္႔ က ပံုစံခြက္ထဲမွာ ပြတက္လာျပီး ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာျပီးဆိုရင္ေတာ့ အေအးခံျပီး စားလို႔ရပါျပီ။

ဒီတိုင္းစားလို႔ ရသလို topping cream, အသီးအႏွံေတြနဲ႔လည္း အလွဆင္ျပီး စားလို႔ ရပါတယ္။

ကိုဧသိမ္း ကိတ္မုန္႔လုပ္ျပီးရင္ စားဖို႔ ပို႔ေပးလိုက္ေနာ့္
#2 reply by  By Rosemary

ကိုဧးသိမ္း

ပထမဆံုးလုပ္မွာဆိုရင္ေတာ့ Instant cake mix နဲ႔စမ္းၾကည့္ၾကည့္တာပိုအဆင္ေျပလိမ့္မယ္။ အဆင္ေျပသြားျပီးမွ ကိုယ့္ဘာသာ မုန္႔ႏွစ္စပ္ျပီး လုပ္ၾကည့္ေပါ့။ မုန္႔ဖုတ္ဖို႔ကေတာ့ Oven က လိုအပ္ပါတယ္။ ဂက္စ္မီးဖိုနဲ႔မရပါဘူး။ က်မလည္း စစတုန္းက ဂက္စ္မီးဖိုနဲ႔စမ္းၾကည့္တာ ကိုဧးသိမ္းပထမ ေျပာသလို တူးသြားတယ္။ ... ဂက္စ္မီးဖိုနဲ႔က မုန္႔ပံုစံခြက္ရဲ႕ ေအာက္ပိုင္းပဲ ပူတာ။ ကိတ္ေကာင္းေကာင္းရဖို႔က မုန္႔ပံုစံခြက္ရဲ႕ ပတ္ပတ္လည္တခုလံုး မွ်တတဲ့အပူရမွျဖစ္တာမို႔လို႔ေလ။ ဆႏြင္းမကင္းဖုတ္သလိုမ်ိဳး အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႔ လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆင္ေျပႏိုင္မယ္ထင္တယ္။ က်မေတာ့ တခါမွ မစမ္းၾကည့္ဖူးေသးဘူး။
#3 reply by Rosemary
Pancake Mix ကေတာ့ ဂက္စ္မီးဖိုနဲ႔လုပ္လည္းရတယ္။ သူက ပံုစံတမ်ိဳး။ မုန္႔အထူက တလက္မေလာက္ပဲရွိမယ္။ ဆီနည္းနည္းေလးနဲ႔ မီးေအးေအးနဲ႔ အိုးကပ္ရံုေလး ေၾကာ္ရတာ။ မုန္႔ျပားသလပ္လိုလိုမ်ိဳးေလးေပါ့။

Instant cake mix က Junction 8 City mart မွာရွိတတ္တယ္။ ျပည္လမ္းက စိန္ေဂဟာမွာလည္းရွိတယ္။ မလြယ္ရင္ေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ ကိုယ့္ဘာသာ စပ္ၾကည့္ေပါ့။ မုန္႔ႏွစ္နယ္ရင္ တအားပ်စ္ခဲခဲၾကီးလည္း မျဖစ္ေစနဲ႔ က်ဲက်ဲၾကီးလည္း မျဖစ္ေစနဲ႔ေနာ့္။ ခပ္ေစးေစး ကပ္ကပ္ေလးဆိုရင္ရျပီ။ စစခ်င္းလုပ္မွာဆိုေတာ့ နည္းနည္းေလးပဲ စမ္းလုပ္ၾကည့္ၾကည့္။

ပံုစံခြက္ကေတာ့ တခါသံုးခြက္ေလးေတြရွိတယ္။ Aluminum Foil နဲ႔လုပ္ထားတာ။ လိုခ်င္တဲ့ပံုစံ အကုန္ရွိပါတယ္။ ပံုစံခြက္ထဲ မုန္႔ႏွစ္ကို မထည့္ခင္ ပံုစံခြက္ထဲကို ေထာပတ္နဲ႔ အရင္သုတ္ ရပါတယ္။ မုန္႔ႏွစ္ကို အျပည့္ၾကီးလည္း မထည့္ရပါဘူး။ ၁ စင္တီမီတာသာသာေလာက္ ေနရာခ်န္ျပီးထည့္ရပါတယ္။

Microwave Oven နဲ႔ လုပ္လို႔ရလားဆိုတာေတာ့ မသိဘူးေနာ့္။ အမ တို႔လုပ္တာေတာ့ ရိုးရိုး Oven နဲ႔။ မိုက္ကရိုေ၀့ ကက်ေတာ့ Oven လို အပူအားရပါ့မလားမသိဘူး။
#4 reply by Rosemary
Microwave ၀ယ္တုန္းကပါတဲ့ Manual စာအုပ္ေလးကို ဖတ္ၾကည့္ပါလား။ အဲ့ဒီမွာ ကိတ္မုန္႔လုပ္ရလားမရလား ဆိုတာ ပါလိမ့္မယ္။ တခ်ိဳ႕မွာလည္း ဟင္းခ်က္နည္း မုန္႔လုပ္နည္းေလးေတြေတာင္ပါတတ္တယ္။

မိုက္ကရိုေ၀့ဖ္နဲ႔လုပ္တဲ့ကိတ္အေၾကာင္း ေျပာျပေပးမယ္။ အရင္ဆံုး ရွာေဖြ စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကည့္လိုက္အံုးမယ္ေနာ့္။
#5 reply by Rosemary

To all, who want to bake a cake,

The following are some useful links you may find many cake recipes. Sorry for I couldn't explain them in Burmese as my computer has problem in typing ZawGyi font. forgive me ..

Cake Recipes ...

http://www.joyofbaking.com/cakes.html

Microwave cake recipes ...

http://www.cooks.com/rec/doc/0,1729,148162-224201,00.html

Cake which no need to bake ...

http://www.joyofbaking.com/NoBakeChocolateCake.html


Enjoy!


Rosemary

#6 reply by ငပ်င္း
နင္ကလဲ ငါၿဖစ္နိုင္သမွ်ကိုေၿပာၿပတာ
တကယ္မုန္ ့ဖုတ္သလို ဖုတ္ခ်င္ရင္ တခုေတာ့ရွိတယ္
ဂက္စ္ မီးဖိုနဲ ့ပဲဖုတ္ဖုတ္ မိုင္ခရိုေ၀့နဲ ့ပဲဖုတ္ဖုတ္ ရတယ္
အဓါကကေတာ့ အိုးတခုလံုးအပူၿပန့္ ပီးလံုေနဖို ့လိုတယ္...
ဒါေပမဲ ့ ေၾကြ စလံု အထူစားမ်ိဳး လိုပါလိမ္ ့မယ္ အရမ္းထူတဲ ့ေၾကြစလံု မ်ိဳးရရင္ေတာ့ မုန္ ့ဖုတ္ရတာတူးလဲမတူးဘူး သူက အပူကို ထိန္းထားေပးတယ္ေလ အေပၚကေန လံုေနေအာင္ ေၾကြအဖံုးနဲ ့ပိတ္ထားလိုက္ရံုပဲ......ေနာက္တခုက သံ အို ဒန္အိုးမဟုတ္ဘူးေနာ္ ေတာ္ေတာ္ထူပီးေလးတဲ့သံအိုးမ်ိဳး ရွိရင္ရတယ္ လိုခ်င္တဲ ့မုန္ ့နွစ္ကို ၾကိဳက္တဲ ့ ခြက္ထဲထည့္ ပလပ္စတစ္ ကလြဲရင္ေပါ့ အိုးရဲ ့ အထဲဘက္ေအာက္ေၿခ မွာ ထိမေနေအာင္ တင္ထားလို ့ရတဲ ့ ပုဂံလံုးၿဖစ္ၿဖစ္ ခံ အဲေပၚမွာ မုန္ ့ခြက္ကိုတင္ ပီးေတာ့ ေအာက္မွာမီးထားအေပၚမွာ မီးထားပီးဖုတ္လိုက္ရံုပဲ...လက္ေတြ ့ေၿပာတာေနာ္.မယံုမရွိနဲ ့ ပိုက္ပိုက္ၿပတ္တုန္းက အဲလိုဖုန္ ့ဖုတ္ေရာင္းလာတာ.....ဟဲဟဲ....ခုေခတ္ေတာ့ေၾကြ စလံု အဖံုးနဲ ့က ပိုရွာရလြယ္မယ္ထင္ပါတယ္.....
ခုေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ ကိုဧးသိမ္းတေယာက္ လူတကာေပးတဲ ့နည္းနဲ ့ ကိတ္မုန္ ့ဖုတ္ရင္ သူေဃးမ်ားၿဖစ္ေနမလား ဒါမွမဟုတ္
ကိတ္မုန္ ့ဖုတ္ဖို ့ingredients ေတြ ၀ယ္ရလြန္းလို ့ပဲ မြဲသြားပီလားမသိ....


#7 reply by သိဂီၤ

အဟဲ...ကုိဧးသိမ္းၾကီး မဒမ္ၾကီးကုိ ကုိယ္တုင္ကိတ္မုန္႔အၿမန္လုပ္ေကၽြးခ်င္ေနၿပီထင္တယ္...
ကုိဧးသိမ္းေရ...http://tawthumalay.mylovecafe.com
အဲဒီဆုိဒ္ထဲမွာ ရွိတယ္ ဒါေပမဲ႔ အခု ဖြင္႔မရဘူးၿဖစ္ေနတယ္...ေနဦး က်မ ရုံးပိတ္ရက္ ပန္းဆုိးတန္းမွာ ကိတ္မုန္႔လုပ္နည္းစာအုပ္ရွာလုိက္မယ္.......

အခုေလာေလာဆယ္....အဲဒါေလး စားထား......:P

#8 reply by ဧးသိမ္း
၁) ကိတ္မုန္ ့ဖုတ္ဖို ့ingredients ေတြ လိုက္စုရဦးမယ္။ မရို႔စ္ေမရီ ေျပာတဲ့ ဖုတ္နည္းက ေတာ္ေတာ္ ျပည့္စံုတယ္။ အဲ့အတိုင္း တုပီး ဖုတ္ၾကည့္မယ္ေလ။
၂) ေနာက္ ထည့္စရာ အေနေတာ္ခြက္ ႐ွာရမယ္။ ငပ်င္းေျပာသလို ေၾကြဇလံုအထူစားဆို ရမယ္ထင္တယ္။ ေပါင္းသလို မဖုတ္ဘူး။ မိုက္က႐ိုေဝ့နဲ႔ ဖုတ္မယ္။ မိုက္က႐ိုေဝ့မွာ ကိတ္မုန္႔ပံု စတစ္ကာေလးပါတယ္ကြ။ ဖုတ္လို႔ ရတဲ့သေဘာပဲ။ Convection Type ေလ။
၃) အလိုအပ္ဆံုးက ကိတ္မုန္႔ဖုတ္တဲ႔ Cake Mix ေလ။ အခုထက္ထိ ႐ွာဆဲ။ ႐ွာတာလည္း City Mart ႏွံ႔ေနပီ။ မေတြ႔ေသးဘူး။

ေက်းဇူးပဲ တယ္ဂ်င္းတို႔ေရ..ကိတ္မုန္႔ဖုတ္တာ ပလံုဂလမ္တစ္ခုေရးတာ က်ေနတာပဲေနာ္း။ resource ေတြ မ႐ွိရင္ ဘယ္က စေရးရမွန္းကို မတိ... :) :D

No comments :

Post a Comment

ကြန္းမန္႔ေလး ထားခဲ့ပါလား